Gelanggang Gitar – Revolusi Gitaris Malaysia

The place to share, learn and definitely improve your guitar skills

15 Users Responsed To " SCALE : Major "

Subsribes to this topic Comment RSS or TrackBack URL

agus@cyber said,

5-23-2007 in 01:32:10 at 218.111.120.218    

tu sebab DefgabC main major scale kot.. sebab D-E-F-G-A-B-C… hahahaha

Epong said,

5-24-2007 in 05:37:10 at 219.94.124.124    

ye tak ye gak kan?! serius aku tak perasan!!

mdnaza said,

5-31-2007 in 07:46:12 at 219.94.41.166    

ok. major scale CDEFGABC

contoh aku try petik CFGA, tu dia kira dlm major scale ke ?
kalau arpeggio 3 key, pentatonic 5 key. aku kurang pahamlah. minta
nasihat sifu sikit.

Epong said,

5-31-2007 in 08:15:58 at 219.94.124.124    

mdnaza

CFGA still dalam C Major Scale..

pasal pentatonic 5 key tu ko leh check kat entry Pentatonic.. ade jawapannya dalam tu..

Appergios pulak.. tak semestinya 3 key.. aku akan cover appergio nanti bawah satu topik.. kay?

thanks for asking..

mdnaza said,

5-31-2007 in 08:32:12 at 219.94.41.166    

ok. tq. kalau main lagu cam intro seribu tahun takkan mungkin, tu kira main dlm
scale ke ?

ok. pasal pentatonic aku faham kena main 5 notes – mesti. tapi kalau aku main 3 notes guna pentatonic scale, masih pentatonic ke atau apa ?

tq.

mdnaza said,

5-31-2007 in 08:38:20 at 219.94.41.166    

haa..pasal arpeggio pulak. minimum nak main arpeggio mesti 3 key kan ?

tapi boleh jugak main lebih 3 key kalau main sweeping.-> nie aku baru baca kat internet.

*aku confuse sikit pasal scale kalau main.

Epong said,

5-31-2007 in 10:02:04 at 219.94.124.124    

Mdnaza,

every solo dimainkan didalam scale, kalau kita tak main dalam scale, bunyik jadik pelik gile..

scale tu actually sebagai panduan je. nama pentatonic scale diberi sebab key yang ade dalam scale tu ada lima. kalau kita nak main tiga key pun boleh.. janji kesemua 3 key tu obey scale pentatonic..

arpeggio, yep.. minimum 2 string.. and 3 notes.. (key biasa kite guna untuk refer pada scale, note kalu nak refer kat gitar).. untuk sweeping.. aku akan cover sekali dalam entry arpeggio..

Mdnaza said,

6-1-2007 in 01:58:54 at 219.94.41.166    

TQ Epong.

Epong said,

6-1-2007 in 02:03:32 at 219.94.124.124    

no prob mdnaza.. you are definitely welcome!

kalau ade pape lagi.. tanya je la..

Mdnaza said,

6-1-2007 in 02:23:42 at 219.94.41.166    

ada lagi. scale chromatic, jenis 12345678 (semua key) and tapping. nie pun boleh gak letak dlm website nie.

* aku bukannya apa, coz org cakap kalau nak main lead belasah je janji bunyi sedap (bak kata no rules), tu yng bagi aku confuse sikit.

Epong said,

6-1-2007 in 02:57:07 at 219.94.124.124    

chromatic aku dah cover dalam entry major scale..

tapping coming up..

* memang main belasah, tapi lambat sket la nak dapat yang sedap tu.. kalau tau scale pun belasah gak, tapi belasah note yang obey scale.. kejap je boleh dapat

jajamoj said,

6-19-2010 in 18:27:49 at 203.82.94.24    

minor scale 2 mcmne plak???

norf said,

6-26-2010 in 10:50:57 at 222.124.203.10    

salam. jajamoj, betul3.. minor scale tu macam mana plak?

Epong said,

9-17-2010 in 17:59:56 at 110.159.121.1    

Pattern utk major dengan minor scale ni same jek sebenarnye..
Contoh..
C Major scale ade pattern yang sebijik sama ngan A Minor scale..
G Major scale ade pattern yang sebijik sama ngan E Minor scale..
.

Razman Ramedan said,

11-23-2010 in 17:11:36 at 203.82.80.10    

salam,

sy nak tanya mcm mana nak improvise scale (contohnya major scale) supaya jadi mcm lead solo? sy ader gak try nak improvise sendiri. tp sound still bunyi ala-ala scale….satu lagi…kalau dalam lead solo, boleh tak main bbrp scale? contohnya major scale dan pentatonic scale?

Speak Your Mind

 Username (*so i know)

 Email Address (*will not be published)

 Website (*just curious)

Please Note: Moderation maybe active so there is no need to resubmit your comment. just sit back and enjoy