Gelanggang Gitar – Revolusi Gitaris Malaysia

The place to share, learn and definitely improve your guitar skills

77 Users Responsed To " GUITAR BRANDS "

Subsribes to this topic Comment RSS or TrackBack URL

max_sharp said,

4-26-2007 in 10:22:55 at 60.51.12.189    

gud inf0……..klu ble ltk lg info psl gibson les paul ye…..
aku nie minat gila ngan les paul…….
klu ble g jamming nk gak pki gitar sendiri….
ok…..chow….

Epong said,

4-27-2007 in 01:17:33 at 219.94.124.124    

max,

roger.. nanti aku add dalam next entry ek?

Net said,

6-6-2007 in 10:24:31 at 60.52.141.9    

Aku pun minat Les Paul tp tgk rege.. alahaii… mahal giler. btw kat malysia ada ke gibson les paul. mostly tgk under epiphone klu x salah. (anak company dia ke haper x taww le)

~Net~

Epong said,

6-7-2007 in 01:37:10 at 219.94.124.124    

Les Paul ade Net.. ori punya pun ade.. tanya kat bentley..

guridi98 said,

8-30-2007 in 08:06:21 at 60.49.207.250    

Net, kalau epiphone memang under gibson tapi pickup die memang hampa…nak ambik epiphone ok gak…tapi pickup die mesti ganti…aku cadang, dimarzio humbucker from hell kat neck dan tone zone kat bridge…fuh meletup wa cakap lu…
Tapi kalau baru mula main gitar, baik ambik fender atau ibanez, epiphone berat…kalau dah biasa boleh lah…

emi88 said,

9-26-2007 in 08:06:12 at 61.6.163.21    

hi..
baru terjumpa dan web ni..nice info..acteli sy ni baru nak belaja men gitar..(minat gile tp tak terer men lg)..nk tye,,
gitar ibanez kalo yang murah,mayb dari buatan korea@indon,,im not sure..hows about its quality?and..prcpat kan le video lesson..leh blaja mane yg patut..
thanx 4 redin..

Epong said,

9-27-2007 in 00:59:43 at 219.94.124.124    

hi emi,
welcome to guitarden, and to the world of guitar playing!
ibanez? kalu nak yang murah (klon RG and RG Tremolo series), u can find it at Yamaha Plaza Masalam, shah alam. tak ingat nama series tu ape.. tapi dalam rm500 buleh dapat kot.. they really are good guitars for beginners, i tell you!
video lesson? coming up.. if not by me.. maybe by somebody dalam youtube.. heheh!

emi88 said,

9-28-2007 in 09:40:09 at 61.6.163.21    

hi..thanx 4 answering my question.i really hope i can get sumthin in this web..really want to be a great guitarist..hehehe..

NAZ said,

10-4-2007 in 07:34:00 at 60.50.146.222    

WEY TAB2 APE HA..BLH AJAR AKU X

Hafiz said,

12-8-2007 in 01:08:42 at 218.111.215.180    

wei klo jenama ESP bgus x???

Epong said,

12-10-2007 in 09:52:23 at 60.48.149.162    

ESP? tu memang dalam top 5 brand guitar yang baik.. tapi make sure ko tau banyak pasal guitar parts sebelum beli, example.. bridge tu floating ke tak.. pickup jenis ape.. fret ade berape.. lepas tu ko decide.. tu pasal aku letak intro pasal guitar part dalam blog ni..

Hafiz said,

12-10-2007 in 23:39:02 at 218.111.178.158    

ooo…mcm gitu…bridge floating 2 mcm mne??? mcm guitar archtop ke???..klo yg abg pong bgi thu kat saya 2 ada 24 fret tpi xtra jumbo…besar x 2??? takut x susah nk men solo la pkai 2…klo jumbo 2 pernah dgar tpi xtra jumbo ni bru sangat bagi saya x pernah dgar….huhuhu…tlong jelaskan kat “important part”….

agaknya berapa harga guitar yg abg epong bgithu kat saya 2???atas rm1000 x???ke atas rm2000???ada x perbezaan harga klo beli kidal punye gitar…mahal ke..murah???
tapi rase mcm mahal jerk gitar esp 2???

Epong said,

12-27-2007 in 05:36:05 at 60.48.149.162    

ayoo.. jumbo jumbo ni aku tak pernah lak dengar.. heheh.. gitar kidal ngan gitar biasa tak de beza harga daaa.. cuma payah sket nak carik kat kedai retail biasa.. kalu gi bentley ade la..

agus said,

12-27-2007 in 08:27:14 at 218.111.193.34    

lu main kanan aa .. tuka..
aku nih lefthanded gaks.. tapi buleh je main tangan kanan nyer gitar…

agus said,

12-27-2007 in 08:27:29 at 218.111.193.34    

lu main kanan aa .. tuka..
aku nih lefthanded gaks.. tapi buleh je main tangan kanan nyer gitar…
janji ROCK…

agus said,

12-27-2007 in 08:43:13 at 218.111.193.34    

baru smlm aku masuk website Ibanez.. dia baru keluar 8 string nyer gitar… hahaha … giler neck nampak cam payah je nak grip…

Hafiz said,

12-27-2007 in 08:51:02 at 218.111.167.163    

saya dah coba dah men kanan….mcm…!@#$#@$!#@…susah nak men…5 bulan coba…last2 men kidal gak …baru leh..hehehe….adush???x pernah dengar plak…xpe la….hehehe…thank u epong…

Hafiz said,

1-1-2008 in 06:25:23 at 218.111.179.172    

nak tnya cikit…klo pakai ibanez RG series…bridge diorg ada yg Edge III….fleksibel x bridge 2????

agus said,

1-2-2008 in 01:38:51 at 218.111.193.34    

kalau ko nak tau banyak pasal Ibanez… ko masuk Bentley Music nyer website.. kat situ ada capaian forum… haa… dalam forum tuh semua ada..price.. performance issue… mana gitar yg best…

Hafiz said,

1-2-2008 in 08:10:28 at 218.111.179.172    

ooo..mcm gitu2 rupenye…terima kasih abg agus!!!!abg agus memang bagus la!!!..hehehe..jgn marah ni puji ni..hehehe

Epong said,

1-3-2008 in 02:59:39 at 60.48.149.162    

Agus penggila ibanez.. heheheh!

Hafiz said,

1-13-2008 in 03:09:18 at 218.111.165.163    

Nak tanya ckit nie….hari itu ada gi laman web B.C Rich guitars…terjumpa plak satu guitar yg available dlm lefty tapi satu jenis jerk…Warlock NT….ok x gitar tu???..kat sini ade yg pakai gitar bc rich x????tlong komen ckit…nak tahu serba sedikit pasal gitar nie…

Epong said,

1-14-2008 in 02:16:56 at 60.48.149.162    

BC Rich.. ok gitar tu.. Guitarist Jinbara pakai BC Rich.. well Hafiz, like i said in the blog, “Beli satu, main sampai lebam, baru la serasi, despite of the brand.”..

iZZi said,

1-14-2008 in 04:52:26 at 58.26.30.138    

Aku pakai Fender Rojakaster.. body dapat dr org lain, neck dari org lain, pickup beli kemudian.. he he he.. ape leh buat tak mampu nak beli yg siap sebijik.

Hafiz said,

1-15-2008 in 06:33:14 at 218.111.165.163    

hahaha..wat campur…takpe yg penting ROCK!!!!….hehehe.

agus said,

1-16-2008 in 07:29:48 at 218.111.193.34    

tadi tengah hari aku gi jumpa client kat KL… habis awal appointment.. aku gi rayau kat Bentley.. tengok Ibanez RG350DX kaler putih tuh…
tengok dekat2 hampeh tak lawa… hahahaha… gambar je lawa… aku rasa Squier kaler cream yg dok sbelah lagik lawa…

so.. officially.. aku telah membatalkan hasrat untuk memulun membeli Ibanez kaler putih tuh… pakai aa gitar lama lagik bagus,… hahaha

Hafiz said,

1-16-2008 in 11:09:57 at 218.111.165.163    

pergh!!!!…ibanez beb…rg series best…tapi syg klo jumpe kaler x cantik…..berapa harga gitar ibanez yg abg epong jumpe tu????

Hafiz said,

2-9-2008 in 14:28:56 at 218.111.165.21    

wei ada x gitar yg ade 27 frets???? saya nak cari aa..dekat kl ada x??? klo leh nak made in japan punye…. baru jrock!!!! hehehe de sesiape leh bantu???

Epong said,

2-11-2008 in 00:35:22 at 60.48.149.162    

haaa? tatau..

Hafiz said,

2-13-2008 in 14:00:43 at 219.95.196.24    

abg epong…saya ada jumpa gitar die punye bridge Kahler® X-TREM. leh tlong kasi tau x bridge ni mcm ne?? flexible mcm floyd rose ke…ape ke..x kisah asal ade maklumat tapi klu boleh kasi tau la bridge ni leh wat mcm floyd rose n edge III beraksi…..yang saya jumpa tu made in japan brand grass root (sub-com. ESP)…. leh tlong x???

Epong said,

2-14-2008 in 00:49:52 at 60.48.149.162    

umm.. kahler tak silap aku tadak buat utk suspended bridge. parts pun susah nak dapat kat sini kalau rosak ke ape ke.. same goes for Edge, aku ari tu nak tukar floyd rose aku ke edge, tapi nak kena order bagai.. leceh.. demand utk kahler ngan edge kat m’sia ni kurang.. only pros use that..

agus said,

2-14-2008 in 01:32:54 at 218.111.193.34    

mu pakai PGM dah.. paul gilbert nyer tuh takde tremolo pun/

Hafiz said,

2-14-2008 in 04:08:15 at 219.95.196.24    

PGM series ada dua …..satu fixed bridge satu lagi egde bridge ….. ooo…mcm tu ye…terima kasih abg epong atas maklumat tu…ada sesiapa nak bagi maklumat lagi pasal bridge kahler????klu ada tolong bagi tau la yerk…. makluat anda amt saya hargai….

Hafiz said,

3-8-2008 in 00:55:06 at 60.50.138.179    

leh mintak tlong skit x??? nak tau harga guitar Walock series brand BC Rich…yang lefty punye….brape yek harganya???ada sesiapa leh tlong tengokkan???….saya nak beli Warlock ni..jadi perlukan banyak informasi sebelum beli…..

Hafiz said,

3-8-2008 in 14:17:45 at 218.111.178.253    

please hep me!!!!!

along said,

3-25-2008 in 09:08:32 at 60.50.53.39    

hi epong,
nak tanya…ada tak gitar klon prs jual kat kl..?nk beli ori tak mampu…klau ada berape harga boleh kasi tau

along said,

3-25-2008 in 09:12:27 at 60.50.53.39    

kalau guna guitar murah cam santa cruz design cam les paul gibson(beli kat bentley rm 580)kalau tukar pickup aper yg sesuai,nk kasi sedap bunyi?

Hafiz said,

3-25-2008 in 09:32:48 at 60.48.207.219    

bleh saya beri pendapat coba pakai kombinasi yg nie….
seymour duncan (front) SPH90-1n & (rear) SPH90-1b
atau….
(front) SH-1n & (rear) SH-PG1n…..
atau….
(front) EMG 81 & (rear) EMG 89…..

rasanya bunyi pickups ni memang best…rasanya la.. tapi apakata kita tanya pendapat abg epong kita … amcm ??? pickups apa yang sesuai utk guitar die???

along said,

3-25-2008 in 10:01:06 at 60.50.53.39    

tks,hafiz…bgi idea…tapi braper budget tu…
senang ke nk DIY..BARANG TU?KAT mana nk cari brg tu?wohfatt ke bentley…kat Yamaha shop?

Hafiz said,

3-25-2008 in 14:24:03 at 60.48.207.219    

hm…klo budget tu nak kire susah skit pasal saya x ingat harga pickups nie..banyak sgt…tapi rasanya dalam rm150-180 kot tu pun tengok brand gak… hmm..klo nak DIY saya x reti bab tu …. tapi lagi bagus klo mintak pro pasangkan..
klo nak cari tu saya kurang pasti kat mene…sebab saya cuma leh tlong bagi tau kombinasi PU yang baik aje…

Hafiz said,

3-25-2008 in 14:28:42 at 60.48.207.219    

rm 150-180 front & rear rasanya..tapi cuba tanya epong mane tahu dia lagi advance dari saya…saya nie masih belajar baru tau kombinasi PU yg best jerk..yang haram…… sorry setakat nie je saya leh bantu..

Epong said,

3-26-2008 in 00:26:07 at 60.48.149.162    

along, betul kate hafiz tu, actually, kalau kite beli gitar murah, just tukar je pickup die to any good brand like Seymour Duncan or EMG (budget dlm rm180 utk humbucker, rm150 utk strat pun dah puas hati).. DiMarzio mahal sgt.

kalau DIY complicated sket pasal wiring banyak gila. kena ade ELECTRONICS solder yg mata kecik, JGN pakai ELECTRIC solder nanti rosak pickup baru.. heh! kedai ameh berape ntah.. tak ingat.. dalam 30 camtu kot..

Epong said,

3-26-2008 in 00:27:42 at 60.48.149.162    

PRS clone?? tu aku tak pernah jumpa la along. betul gak.. yang ori punya harga sebijik kancil tuuuuu! tu gitar die.. casing die pulak harga sebijik motor! ayoo..

along said,

3-26-2008 in 06:46:07 at 60.50.52.71    

tgk sanntana pkai PRS…GERAM jee..tq epong..for the info….nanti nk tanya bro aizam kat guitar legend ,ampang point klau dia boleh upgrade pickup.bro klau beli 2nd guitar atau accessories cam zoom series atau effect ok tak kat cash converter?

Epong said,

3-26-2008 in 07:02:46 at 60.48.149.162    

cash converter? hmm.. 2nd hand equipment paling elok ko try dulu. jgn try kejap2.. abis2 satu barang tu ko try sampai setengah jam paling kurang. jangan takut org kedai tu marah..

i mean.. come on.. kalau nak spend 200-300 ringgit for 2nd hand equipment mesti la nak make sure berbaloi.. betul tak? so, buat hati kering je along oi.. try sampai lebam.. puas hati baru beli.. TAPI.. compare dulu harga brand new.. kalu lebih kurang jek baik beli baru..

Hafiz said,

3-26-2008 in 08:12:59 at 60.48.207.219    

betul!!! saya setuju ckp abg epong…klo nak tukar pickups kat strats…pakai seymour duncan….tapi klo guitar mcm gibson or etc..pakai humbuckers EMG & seymour duncan…ni antara PU yang saya suka …guitarist jepun pun ramai pakai kombinasi yang saya nyatakan tu….best!!!!ranggup bunyinya!!!!

huh???brand 2nd klo nak beli bek hati-hati takut bile dah pakai nanti senang rosak plak …tapi klo saya bek beli yang baru punya tapi 2nd ni kene consider dulu..try dulu baru beli…..

along said,

4-6-2008 in 03:34:17 at 60.52.116.30    

dah chk out kat gitar collection tukar 2humbucker plus workmanship dia nk seriban(1k)…mahal ke hafiz.kat situ ada satu prs se(korean punya)3.5k…tapi bila chk harga kat singapore cuma dlm 1.8k je…di jkt ,indon dlm 5juta ruppiah..tgh offer sekrg..ada tak saper pernah beli gitar kat luar(overseas)kena tax tak dgn kastam…lgi satu kat jkt boleh tempah custom made gitar,fender,gibson,prs,ibanez…harga lgi murah dari ori.

along said,

4-6-2008 in 03:56:08 at 60.52.116.30    

sori,..bukan kat gitar colection tapi gitar legend,bro aizam dah tak keje situ…kalau dgn dia senang sikit nk tanya….pu Dimarzio…dlm 500rm..mahal gakJAKARTA:

1. ARTSTAR MUSIC EQUIPMENT SOLUTION
Jasa::
* Menerima pembuatan gitar, bass model PRS, JEM, JPM, Gibson, Alembic, Fender, dll.
* Sedia Spareparts Gitar, Bass & Drum.
* Service Gitar, Bass & Jual Beli instrument baru-bekas.
Alamat: Jl Mesjid Al-Khaerat RT5/RW3 No.41 – Condet Batuampar – JakTim
Phone:: 0812-9148473 (Edy Gunawan)
Email: artstarku@yahoo.com

2. HARTOP
Jasa: Jasa pembuatan gitar, bass, dll. service alat musik, pasang pickup, modifikasi gitar.
Alamat: Komplek DKI, blok F no:12 Sunter Jaya I. Jakarta Utara
Phone: 021 650 9647
website: click here

3. BONE
Jasa: Jasa servis gitar, preamp tabung, gulung pick-ups (dengan banyak karakter sound), rakit ampli & FX, pembuatan gitar elektrik, bass elektrik, dsb
Alamat: Jl.Prumpung Sawah RT03/04 No.03, Kel.Cip-Besar Utara – KEC. Jatinegara
Phone: 021 8564888

4. ELECTRIC MOJOS HOSPITAL
Jasa:
* Service gitar khusus Fender dan Gibson
* Modif efek Vox wah ke spesifikasi vox wah yang original (yg reissue sama sekali gak sama seperti yg original)
* Modif tubescreamer ke spesifikasi original
Alamat: JL Kemang Utara VII No 2A, Jakarta Selatan, 12730
Phone: (Rama Satria) 081511779307

5. RIO Y
Jasa: modifikasi amplifier guitar (khusus tabung/valve) merk Marshall,Fender,Vox, Mesa Boogie etc. Power supply/adaptor untuk efek atau pre amp guitar/bass (merk Boss, Digitech, MXR, ART, Marshall etc).
Phone: 0818742088 (bisa SMS)
Email: rio_gtr@yahoo.com

6. RODY
Jasa: Pembuatan dan service gitar
Alamat: Radio Dalam – Jaksel
Phone: 0818 862178 & 7247663

7. SANGKAN WIBOWO
Jasa: Service gitar
Alamat: Jl.H.Kamang No.7D, Fatmawati – Jaksel
Phone: 0815 8726552 & 7505865

8. TIRTO
Jasa: Pembuatan gitar
Alamat: Jl.Tegal Parang Utara II, Gang Amal No.13-B. RT.013/04, Jaksel 12790
Phone: 021 7941425

9. YORY MANGARY
Jasa: Service gitar dan pemasangan, konsultasi pick-up, Dimarzio, Seymour Duncan, EMG dll. Full garansi
Phone: 021-4371004 atau 08129357766

along said,

4-6-2008 in 03:57:49 at 60.52.116.30    

BANDUNG:

1. ASIA GUITAR LABS
Specialized in:
* Set-up & Maintenance
* Nut Work & Fret Work
* Repairs & Modifications
* Finishing on any applycations
* Custom Order
* Consultation about anything you want to know around guitar and all stringed instrument
Contact Person: Gilles de Neve – Luthier
Alamat: Dago Golf No.3 Bandung – Jabar
Phone: 022-503229
Email: g_deneve @ yahoo.com

2. ARISTA
Jasa: Pembuatan gitar
Alamat: Batukarut Banjaran
Phone: (022) 5940301

3. SECCO GUITAR
Jasa: pembuatan gitar akustik-elektrik, gitar elektrik, dan reparasi
Alamat: Jl. Tanjung 13 Bandung
Phone: belum diketahui

4. STRANOUGH GUITAR BUILDER & LABS
Specialized in:
Jasa : Pembuatan Gitar, Custom Airbrush, Pembuatan Bass, Pembuatan Hardcase, dll.
Contact Person : Bpk. Hanung
Alamat : Jalan Surapati No 239 D Bandung – Indonesia
Phone/Fax: 022 2512511
Email: info@guitarmade.com
Homepage : http://www.guitarmade.com/

YOGYAKARTA:

1. ANUGERAH GITAR Jasa: Asesoris & perakitan segala macam bentuk dan model gitar
Alamat: Jl.Asti 1/3 Kuningan Karangmalang – Jogjakarta
E-Mail: anugerah_gitar@yahoo.com

2. SP GUITARS
Jasa: Pembuatan Gitar
Workshop: Jl. Imogiri Barat Km. 7 Semail, Bangunharjo, Sewon Bantul, Yogyakarta
Office: Komplek Perumahan BATAN Sendowo D-92 Yogyakarta
Phone: 0274 – 7148298
HandPhone: 0818468630
Fax: 0274 – 514711
Email: info@spguitars.com
Website: http://www.spguitars.com

3. K2 CUSTOM GUITAR WORKSHOP
Jasa: Pembuatan Gitar & bass, setting tremolo, re-fret, cat ulang, dll
Alamat : Jl. Perumnas Seturan Mundu Saren No. 27
Email : k2_custom_guitarworkshop @ yahoo.com (tanpa spasi)
Contact Person : bang Keke : 08170432027 & (0274) 7828919

4. ZIANTURI GUITAR
Jasa: Pembuatan Gitar, bass, contra bass, biola, cello, setting tremolo, dll
Company : Zianturi Guitar / Pak Hadi
Email : zianturiguitar @ yahoo.com (tanpa spasi)
Alamat : Jl. Tasura 8, Maguwoharjo, Ring Road Utara, Yogyakarta
Phone 0817267476

5. RUDJAN
Jasa: Service Fender, Gibson, dan semua gitar yang tidak bertremolo up-down
Email : ruje89 @ yahoo.com (tanpa spasi)
Alamat : Prujakan, Dayu, Jl. Damai No. 16 Sleman, Yogyakarta
Phone 081931181284

along said,

4-6-2008 in 04:21:41 at 60.52.116.30    

Hafiz said,

4-6-2008 in 12:41:43 at 60.49.76.59    

huh???apasal mahal sangat…hmmmm…kat bentley dah try lum???klo lum cube try dulu…

hmm..klo pasal guitar dari luar negara ni memang kena cukai kastam..tapi kena tau juga cara bayar mcm mne..apa jaminan diorg…ini sebagai langkah berjaga2 takut cara bayaran yg diorg pakai tu mane tau tak ada kat malaysia…tapi tengok juga harganya mcm mne lagipun kena pikir balik pasal kita beli pakai pertukaran mata wang nanti…

along said,

4-8-2008 in 17:08:55 at 60.53.98.119    

ingat nk pi indon holiday,bandung jln jln sambil cari kedai gitar custom made…la hafiz..kat airport kena cukai ke.?berape %?tapi kena beli hardcase la takut beg gitar kena campak ,,patah 2 pulak

Hafiz said,

4-9-2008 in 00:17:38 at 60.49.72.242    

hmm…kat airport x kena cukai da..try custom made indo pun leh gak…tapi saya x thu berapa % kena nanti….cuma leceh sikit jerk..mcm2 kena uruskan nanti.. x silap saya la…..
saya dah gi salah satu website yg along bgi tu …yang SP guitars tu mcm bagus..hehehe rasanye…pasal leh buat custom sendiri kan?? sape x nak guitar custom sendiri ye x??hehehehe… memang kena beli hardcase pasal nanti kena jalan jauh pastu nak mengelakkan komponen dalam gitar tu rosak….tapi cuba tanye pendapat abg epong dulu….mane tau dia ade pendapat len ke..ape ke..

Hafiz said,

4-13-2008 in 14:06:23 at 60.53.12.205    

abg epong …nak tanye ckit la…pernah dengar brand “DEAN” Guitars x????….saya nak tau la kat ne saya leh dapatkan guitar dari brand nie???….

Epong said,

4-14-2008 in 00:44:42 at 60.48.149.162    

wahh! Dean guitar? yg dimebag pakai tu dean la! satu lagi kalu nak tgk dean guitar.. tu.. video gentaro tu.. keliling tu dean guitar! heh! although kat M’sia ni aku tak tau la mane nak dapat..

aku ni,wan said,

4-18-2008 in 04:31:53 at 60.50.5.71    

bro,nk tye gtar yg satomura pkai tu nme nye pe??
mmbr ade g tau aritu tp dh lpe ar..pe nm die ha??

Epong said,

4-18-2008 in 07:41:33 at 60.48.149.162    

wan,
Dean Guitar – Dimebag Signature. ada banyak pattern including Confederation Flag. Janji Dimebag Signature. Rasanya dia pakai bridge Kahler kot, tak pun Floyd Rose

Hafiz said,

5-22-2008 in 08:03:03 at 218.111.179.136    

abg epong nak tanye skit..klo beli guitar jenis ni ok x???

http://www.espguitars.co.jp/edwards/ec/E-EC-150E.html

bukan ape…saya tgok guitar nie simple pastu memang sebijik mcm guitar idaman saya…hahaha…siap floyd rose plak tu…hehehe

Epong said,

5-22-2008 in 08:15:59 at 60.48.149.162    

sempoiiii! beli! beli!

tapi harga dekat rm5000 tuuu..

157,500 JPY = 4,889.33 MYR

reasonable price, i might say..

Hafiz said,

5-22-2008 in 12:22:41 at 218.111.179.136    

hahaha…xpe asal guitar tu leh wat MASTERPIECES!! utk saya pun dah cukup…lagipun saya nak sebarkan genre Jrock & Mrock(wat sendiri punye) kat malaysia nie…hehehehe…

seksi beb guitar tu…x leh tahan saya tengok…gugur jantung beb!!!…hehehe..pasal harga x kisah yg penting tahan lama n sempoi!!!!

thanks abg epong…doakan saya dapat guitar idaman say tu hehehehe!

Hafiz said,

5-22-2008 in 12:25:29 at 218.111.179.136    

lagi satu…terima kasih pasal bagi tau saya harga guitar tu dlam RM…..hehehe….saya ingatkan harga die ddlm RM6,500….ARIGATO GOZAIMASU!!!!!

Epong said,

5-23-2008 in 00:20:50 at 60.48.149.162    

hafiz-kun, dou itashimashite!
.
Jrock n Mrock? ape tuh? Japanese Rock ke?

Hafiz said,

5-23-2008 in 06:16:56 at 218.111.179.136    

a’a…Jrock tu japanese rock…klo Mrock tu malaysian rock..yang Mrock nie saya saje je nak wat..mne tau leh popular kan…ada beberapa jenis scale say gunakan dlm lagu Mrock saya nanti…contohnya..saya akan guna scale nie wat lagunya…saya bagi tu sikit jerk:

1.Spanish 8 tone scale…
2.spanish scale…
3.japanese scale…
4.arabian scale…
5.gypsy scale…

nie contohnye la….len kne wat sendiri..pasal saya anggap lagu Mrock yg saya nak wat nie…mcm2 scale leh pakai…asalkan lagunye sedap…hehehe

abg epong reti ckp bhasa jepun???

Epong said,

5-23-2008 in 07:08:55 at 60.48.149.162    

baru belajar cakap nihongo ni.. heheh.. sekarang ni project involve japanese party.. so kena la belajar sket2..
.
ahaaa.. ni la revolusi hafiz. good vision! aku harap cita2 ko akan tercapai. kalu ko nak support aku utk project nko dari segi technical gitar aku leh tolong.. hopefully dalam salah satu track ko tu aku boleh join sekali – hafiz solo title feat. epong!
.
gambatte hafiz-kun!

Hafiz said,

5-23-2008 in 14:18:06 at 218.111.179.136    

ooo…bgus la abg epong..mne thu…lpas nie dapat gi jepun plak..leh mintak tlong kirim guitar kat sane(lagi2 brand ESP & anak-anaknye)…hahaha….aminnnn…ehehehe!
.
terima kasih…amin… hmm..memang memerlukan seorang yang mahir dari segi technical gitar pun pasal saya masih belajar…lagipun masih cuba research lagi..scales yg mne sesuai n rock!!!selain itu gak saya kena cari kombinasi tuning strings yg mantap (waa..mau kena beli dua, tiga bijik ni..hehehe) …hehehe…klo pasal track tu jgn risau abg epong …
.
insyaallah…klo saya nak wat demo single band saya nanti…saya wat satu lagu demo..”hafiz solo title feat. epong!”..ahaha!!!
.
arigato gozaimasu epong-san!!!

Hafiz said,

6-6-2008 in 13:45:19 at 218.111.215.243    

abg epong..nak tanye ckit..saya nanti nak tau perbezaan 2 guitar nie…satu tu 6 RG series 6 strings…dan satu lagi 7 strings (fixed)…bleh kasi komen x tentang guitar nie..

http://www.ibanez.co.jp/world/country/frame_malaysia.html

saya nak tau perbezaan dua guitar nie…hehehe..saje nak tau

komen ini terbuka kepada semua….mintak tulung!!!!

Epong said,

6-9-2008 in 00:42:45 at 60.48.149.162    

takde ape pun link tu?
.
aku tak pernah tau satu bende pun pasal 7-string guitar.. heheh..

agus said,

6-9-2008 in 01:52:09 at 218.111.193.34    

Hafiz, ko kena right click kat page yg ko view tuh lepas tuh tengok add dia.. yg ko kasik tuh dia punya outer frame add.

Hafiz said,

6-9-2008 in 11:40:37 at 60.50.132.111    

eh??? yeke…masya allah!!!..lupa nak test bende tu…selalu jadik..sorry…
.
http://www.ibanez.co.jp/products/eg_page2008.php?area_id=4&data_id=1458&color=CL01&year=2008&cat_id=1&series_id=53

Hafiz said,

6-12-2008 in 10:43:06 at 60.48.202.208    

huh??cakap kat saya ke???….hmm…leh gak tapi sebenarnye saya nak mintak ayah saya beli 3 jenis guitar ibanez…for my project….
1.RG370DXL (for my lead in my rev. songs)
2.RG7321 (7-strings..4 my rev. songs)
3.RGR321EX (reverse headstock..4 my rev. songs also)

Epong said,

6-13-2008 in 00:49:17 at 60.48.149.162    

hafiz,
RGR321EX tu fixed bridge, are you sure? yep, reverse headstock, body ade border putih.. lawa gak..
.
RG370DXL ok la.. HSH setting..
.
btw.. semua tu Prestige ka?

Hafiz said,

6-13-2008 in 05:10:34 at 60.48.202.208    

..hahaha…saya sure nak beli guitar RGR321EX kat atas tu..pasal saya nak lagu saya ada masa saya jadi rythm…dan ada masa jadi lead…nak gilir2 ngan adik..x best klo jdi lead selalu..walaupun kita punya lagu tu xde harmoni…jadi saya nak beli guitar masa saya jadi rythm..lagipun nanti tune guitar tu saya tukar len dari guitar yg de tremolo tu..hehehe…7 strings un wat rythm..untuk lagu yang saya rasa ..medium to heavy sound..hehehe..saja nak wat kelainan….
.
semua ni biase jerk..standard…prestie saya x angkat pasal mahal sangat..jadi inilah guitar yg saya nak jadikan sebagai axes saya…hehehe…
.
kenapa abg epong nak cari guitar2 yg kat atas tu jadi abg epong punye axes…???hehehe

Hafiz said,

6-13-2008 in 05:19:47 at 60.48.202.208    

saje je gurau..saya tau mne nak cari guitar nie…hehehe

Epong said,

6-13-2008 in 06:28:55 at 60.48.149.162    

My next guitar.. if i ever gonna buy one.. would be:
.
either Karl Cromok’s Charvel Jackson
.
or, Ibanez PRESTIGE S5470 (don’t mind the color)..
.
otherwise i would just pinjam je kat my adik ipar kot.. i sold to him my other guitar 9 years ago before i bought the Stagemaster..

Epong said,

6-13-2008 in 06:40:15 at 60.48.149.162    

wise choice of guitars, hafiz.
.
If i had a chance to buy several guitars at once, i would choose different settings for pickups and bridges..
.
tanak try brand lain2 ke? mane la tau kot nak try rythm pakai strat pickup ke.. sebab tgk semua choice tu humbucker kat bridge. neck of course la kena humbucker kannn.. baru solo heavy.. heheh! but pentatonic solo could sound better with strat pickup though, coz usually pentatonic solo sound better using bridge pickup..
.
or, once you have become a prolific shredder, you would want to try different bridges: Floyd Rose, Edge, Kahler. All those guitars can be played as rythm guitars too! each bridge gives different feelings during the ‘dive’ and the pull..
.
anyways.. go nuts shopping for guitars, hafiz!

Hafiz said,

6-13-2008 in 10:04:21 at 60.48.202.208    

hmm..brand len wat mase ni saya tgok mcm x mampu nak beli…klo ibanez mampu kot..pasal saya ada gak “usha” fender telecaster..tapi rm4+++..mahal giler klo ibanez bru RM16++…klo ESP RM13++ tapi lefty x pernah jumpe…susah nak carik….brand len lum ade minat lagi..tapi bagi saya…saya nak pakai ibanez pasal saya rasa guitar tu pun puas hati saya..hehehe….
.
lagipun adik saya pakai strat jadik saya pun x thu nak beli strat ke x??pasal saya tengok ok gak..tapi x thu nak beli kat ne pastu color pe..banyak mahal da….RM2+++…lagipun saya suka yg jenis large headstock punye klo strat la..hehehe
.
hmm….pasal bridge insyaallah saya akan coba len2 bridge…tapi tengok kahler bridge pun dah “cair”..lagi la klo tengok ZR termolo…hehe..edge pun dah puas hati..hehehe..
.
thanks for advice abg epong..GAMBARE!!!!

agus said,

6-17-2008 in 14:26:17 at 124.82.60.13    

pakai kapok sudah… hahaha.. janji bunyi

Speak Your Mind

 Username (*so i know)

 Email Address (*will not be published)

 Website (*just curious)

Please Note: Moderation maybe active so there is no need to resubmit your comment. just sit back and enjoy