Gelanggang Gitar – Revolusi Gitaris Malaysia

The place to share, learn and definitely improve your guitar skills

48 Users Responsed To " Important Parts "

Subsribes to this topic Comment RSS or TrackBack URL

mdnaza said,

6-7-2007 in 09:45:30 at 219.94.41.166    

epong, guitar elec. yng murah2 takde part no. iii yg kat atas tu kan ?

Epong said,

6-8-2007 in 02:33:19 at 219.94.124.124    

ado.. tapi murah kau tu berape murah? heheh! setakat 800 – 900 pun buleh dapat dah..

tapi kalu nak kualiti sket.. gi carik Fender Squier Stagemaster.. dalam 1200 je.. siap ngan floyd rose..

mdnaza.my said,

6-8-2007 in 02:43:08 at 219.94.41.166    

aku ada tengok2 kat Yamaha Metro Kajang, yang murah dlm 400-500 kot, takdak pun.

Epong said,

6-10-2007 in 23:56:13 at 219.94.124.124    

Yamaha kajang tu limited la guitar die.. ko gi la kedai gitar depan leisure mall tu ke.. bentley ke.. situ memang bnyak..

rai said,

7-20-2007 in 08:15:41 at 60.48.49.121    

assalamualikum…camane nak read tab guitar? tolong gi web, thanks!

virus07 said,

7-21-2007 in 13:37:20 at 218.111.169.11    

klu nak byk pilihan gi tengok kat bkit bintang. btentangan ngan lot10. mcm2 brand ada.murah pun murah.siap ada discoun.. mmg puas ati la..

virus said,

7-21-2007 in 13:53:18 at 218.111.169.11    

klu ko nak byk pilihan. gi kat b.bintang btentangan ngan lot10.mcm2 brand ada.. murah2.. skarang tgh ada discoun.. mmg puas ati.

ameer said,

7-24-2007 in 02:19:20 at 211.24.226.199    

floyd rose skang bkn xpyh susah2 da ker klu nak tukar tali. dwang da ade model baru kan. edge pro.

Epong said,

8-5-2007 in 01:56:44 at 124.82.230.25    

ameer,

floyd rose ngan edge pro lain company.. tapi product depa memang suspended bridge..

soxtiy said,

8-19-2007 in 16:00:46 at 60.51.55.160    

this is a good website……its` help me alots…n lastly,,,i will support this website forever……

len said,

9-20-2007 in 04:38:44 at 202.58.86.15    

mane nk tau tab guitar band indie msia eh???
carok la…klu ade guitar pro tab lg bgus….tlg sy

Epong said,

9-21-2007 in 01:06:49 at 219.94.124.124    

len..

cuba carik kat i-band.net ..

Hafiz said,

12-2-2007 in 09:31:29 at 218.111.178.14    

wei…kalo jenis standard synchronized tremolo tu mcm mana???mcm biase je ke??? bolah wat sama mcm Floyd Rose Pattern x???? fleksibel x kalo pakai standard synchronized tremolo????

Hafiz said,

3-27-2008 in 10:19:40 at 60.48.207.219    

abg epong nak tanye ckit nie…klo saya pakai guitar jenis fretnya…scallop fret..susah x nak men???
apa bezanya ngan fret biase????

Epong said,

3-28-2008 in 00:31:10 at 60.48.149.162    

whoaaaa! scallop aaa..
scalloped fret ni:
– fretboard die melengkung kedalam kat setiap fret. so kalu tgk dari tepi kalu gitar tu dibaringkan macam ombak la fretboard tu.
– kalu kita main pun, takyah tekan sampai kena fretboard, cukup sampai string usik besi fret je.
– tapi kalu tak biasa memang tak boleh main gitar ni. tekan kuat sikit bunyik dah off, kalu slow sgt tekan tak bunyik jugak not tu.
– sesuai untuk speeding kalau dah biasa.
– tapi bagi aku, aku akan beli scalloped lepas aku ada 4 bijik gitar yang takde scalloped.. heheheh!

agus said,

3-28-2008 in 01:28:53 at 218.111.193.34    

Hafiz,
Kalau ko biasa tengok Malmsteen nyer instructional video.. dia ada sembang pasal scalloped neck nih.
Scalloped neck biasanya untuk get better grip masa main… It is actually harder to use scalloped neck for normal playing…

Pakcik aku pakai gitar scallop neck.. kalau tak reti pakai mmg asyik tertekan bunyi # jer.

Epong said,

3-28-2008 in 02:34:35 at 60.48.149.162    

agus.. aku nak try la.. ko pinjam la kat pakcik ko seminggu dua.. pastu nanti aku pi la umah nko.. amacam, ok tak?

Hafiz said,

3-28-2008 in 12:05:43 at 60.48.206.226    

oooooooooo…..mcm gitu ..bukan apa saya ingatkan nak order satu guitar dari grassroot tapi dia punye fret scalloped…tu yang saya x paham tu…jadi saya pun tanye….bunyi mcm susah plak…hmm…tapi teringin nak cuba…hehehe..rasanya bila dah ada lima guitar nanti baru saya beli…hehehe…

Hafiz said,

3-28-2008 in 12:09:10 at 60.48.206.226    

tapi rasanya ok ke klo saya beli guitar yang ada scalloped frets nie????cuba beri pendapat ckit….

Epong said,

3-31-2008 in 00:19:01 at 60.48.149.162    

hafiz.. ok tu memang ok walaupun takes time nak get used to it. disadvantage dia kalu pakai scalloped ni tang bending ngan vibrato tu memang nak kena control gila2. but as i said, beli satu main sampai lebam musti ko boleh cope dgn scalloped fret tu. ape2 pun.. sebelum beli, try dulu.. kalu gitar tu tak bagus takkan ramai shredder pakai kan,..

Hafiz said,

4-2-2008 in 14:45:03 at 60.50.141.97    

Abg epong ..nak tanye sikit nie…. klo neck jenis..Maple, C-Shape,(Polyurethane Finish)…ok x??senang x nak tekan…saya nak try brand Squier punye strats…rasanye2 ok x neck mcm tu?? ..kena tekan kuat2 x???

Hafiz said,

4-2-2008 in 14:46:37 at 60.50.141.97    

Hafiz said,

4-2-2008 in 14:49:04 at 60.50.141.97    

mcm???bleh x???kat mane leh saya beli guitar nie…saya minat guitar ni pasal headstock die….Large ‘60s Style Headstock,…hehehehehe …lawa beb…hehe berikan pendapat ckit abg epong???…ato sesiapa yang mau beri pendapat pun leh gak…

Epong said,

4-3-2008 in 00:23:17 at 60.48.149.162    

hafiz,
neck tu ok bro, takde masalah.. gitar tu pun ok..
lepas 2-3 tahun pakai aku suggest ko tukar pickup, pasal pickup squier ni jenis tak tahan lama. bahagian dalam ade tendency nak karat.. macam aku punya la.. heheheh!

Hafiz said,

4-3-2008 in 01:25:27 at 60.50.141.97    

oooo….tapi mcm mne nak bersihkan yang karat tu???pakai ape???….

Epong said,

4-3-2008 in 02:20:32 at 60.48.149.162    

kecik sgt tempat yg nak dibersihkan karat tu. sekali ko gosok ngan autosol mesti patah punya. baik tukar baru.. aku pun tukar gak.. Seymour Duncan R-supersonic warna kuning ngan hitam utk humbucker.. heheh.. cam dalam video tu..

Hafiz said,

4-3-2008 in 02:47:41 at 60.50.141.97    

ooo.mcm zebra tu yerk….hehehehe…klo mcm tu saya kena beli seymour duncan yang single coil..baru rock!!!..hehehehe… agaknya berapa harga guitar yang saya nak beli di abg epong???murah x??

Epong said,

4-3-2008 in 04:13:07 at 60.48.149.162    

hmm.. squier quite murah (kalau nak cerita pasal harga gitar la).. dalam range rm1000 – 1500..

Hafiz said,

4-3-2008 in 04:27:22 at 60.50.141.97    

huh???..murah gak..hehehe….terima kasih abg epong…mcm nie save budget saya..hehehe…squier ni memang company fender ke???

Epong said,

4-3-2008 in 04:56:03 at 60.48.149.162    

squier ni kire anak sedara fender la.. kalu fender tu sultan, fender ni kire kerabat jugak la, pangkat tengku.. heheh!

Hafiz said,

4-3-2008 in 05:09:32 at 60.50.141.97    

hahahaha….hm ..boleh x klo saya beli guitar tu ..lpas tu terus tukar die punye pickups kepada yang lebih bagus..leh x???ke pakai dulu yang sedia ada bila agak tua cikit baru tukar????cuba beri pendapat cikit…

Epong said,

4-3-2008 in 06:32:22 at 60.48.149.162    

pakai dulu.. dah rosak baru tukar..

Hafiz said,

4-3-2008 in 08:52:27 at 60.48.205.207    

ooo…dah rosak baru tukar….hmmm…guitar yang abg epong pakai tu ada jual lagi x???mane tau ada yang lefty punye kan ..hehehehe…

Epong said,

4-3-2008 in 08:59:29 at 60.48.149.162    

Fender Squier Stagemaster dah obselete 4 tahun lepas.. heheh!

Hafiz said,

4-3-2008 in 09:41:33 at 60.48.205.207    

leeeee….hahahaha ada x jual plak..hahaha…xpe yang penting dapat guitar squier yang saya nak beli tu…hehehehe asal ada tremolo biasa pun cukup le..hehehehe…klo nak tukar pickups guitar tu berapa ke cas????

agus said,

4-3-2008 in 14:58:31 at 124.13.90.20    

ko pakai kapok je senang.. takyah asyik nak tuka tali.. gitar karan cepat karat tali dia… ahhahahaha.. jimat sket opex.. capex pun jimat…

Hafiz said,

4-4-2008 in 04:27:29 at 60.50.139.242    

hahahaha…kapok dah ada da…tapi guitar karennye yang xde….hahahahahaha…

Hafiz said,

4-15-2008 in 14:54:11 at 60.53.12.120    

abg epong….saya nak tanye ckit le…mcm ni…adik saya punye guitar karen tu bile die tekan setiap tali kat fret 2 …ade bunyi buzz…kenape yerk???ade sesiapa leh tlong xplain x nape???

luffy said,

4-15-2008 in 15:21:57 at 202.186.45.141    

neck melengkung lebih sgt kot. try r ukur

Epong said,

4-16-2008 in 00:37:49 at 60.48.149.162    

hafiz,
1. sama ada fret tu dah haus
2. bridge terlampau rendah, which means tali pun rendah sgt. kena buat proper intonation la ni.

agus said,

4-16-2008 in 03:53:11 at 218.111.193.34    

ko kasik tali tu semua jadik sharp.. habis cite… hahahaha… tune ikut keyboard… sure sharp nyer…

Hafiz said,

4-16-2008 in 06:58:17 at 60.53.12.120    

a’a ….semalam check rupanya melengkung….tali 1,2 dan 3 yang halus tu…jejak fret 2… mcm mne nak betulkan..klo pusing truss rod leh X???mcm mane nak pusing truss rod…pusing ikut jam ke lawan jam???

Epong said,

4-16-2008 in 07:07:33 at 60.48.149.162    

lawan jam – keluar
ikut jam – masuk
.
.
.
serupa macam bukak tutop paip daa..

Hafiz said,

4-17-2008 in 10:22:53 at 60.48.205.210    

ooo…baru saya paham thanks abg epong n abg agus…hehehe

terima kasih la atas tips ni..akhirnya guitar adik saya dah ok pasal pusing truss rod….

Hafiz said,

4-17-2008 in 10:23:31 at 60.48.205.210    

ooo…baru saya paham thanks abg epong n abg agus…hehehe x lupe juga kepada luffy….

terima kasih la atas tips ni..akhirnya guitar adik saya dah ok pasal pusing truss rod….

luffy said,

4-17-2008 in 13:48:14 at 202.186.45.190    

sebenonye gtar aku pon ad fret buzz sket. tp mlas nak btulkan. concentrate on teknik2 1st sbb masa terhad…

sani said,

6-1-2010 in 16:00:47 at 203.82.92.7    

H for hambucker, S for single coil. kann??

norf said,

6-1-2010 in 16:05:14 at 222.124.203.13    

sani – yup2… stated in the explanation above… tp aku prefer humbucker sbb bunyi die lagi heavy…

Speak Your Mind

 Username (*so i know)

 Email Address (*will not be published)

 Website (*just curious)

Please Note: Moderation maybe active so there is no need to resubmit your comment. just sit back and enjoy