Gelanggang Gitar – Revolusi Gitaris Malaysia

The place to share, learn and definitely improve your guitar skills

13 Users Responsed To " NOTASI MINOR?? "

Subsribes to this topic Comment RSS or TrackBack URL

jawa said,

5-19-2007 in 10:50:14 at 89.100.250.209    

as’kum brother epong.. do u mind telling me how to compose a song using that minor scale… i know the scale but not sure how to use it in composing a song… tq

Epong said,

5-21-2007 in 00:08:10 at 219.94.124.124    

jawa,

we will cover about the minor scale song later as you requested.. but before we go into that.. i need to fill in more technical stuffs about guitar.. then we go into composing songs.. ok?

Hafiz said,

12-1-2007 in 00:42:15 at 219.95.198.18    

aslmkum abg epong… huh???… minor scale ni rock x mcm dewa19???
klau yeee…cantik lah…maknanya lagu minor scale semuanya sedap la???btul x???

agus said,

12-28-2007 in 08:23:04 at 218.111.193.34    

lama dah aku tak main lagu isabella…. Dm Gm C Dm… ROCK ON..

yuz said,

6-5-2008 in 06:50:46 at 202.45.133.3    

hye..aku bru masuk sini..hihihi..by d way best jugaklah ada blog camni..kalau x byk bhsa orang putih sahaja yg buat blog psl muzik.hihi..
aku tertarik bab ni la bro..notasi minor..
Sebenarnya notasi minor ini adalah lembut,sedih dan panjang bunyinya.Dan ia banyak dimainkan di scene UK.(skrg ni dah mcm2kan).
Notasi major lebih kasar(aku xtaula perkataan yg sesuai)suasana ceria(lebih kurg la kut) dan ia banyak dimain kan di scene US.
So kita amik dua lagenda dr UK dan US.The Beatles dan Elvis Presley.Kedua2nya adalah dr acuan blues(kalau xsilap saya)dan cuba dgr drp lagu2nya..ada perbezaan sedikit kan..mungkin sesiapa yg lebih luas pengetahuannya boleh juga berkongsi2 bersama saya..hihih..selamatkan muzik malaya…

Epong said,

6-5-2008 in 08:38:53 at 60.48.149.162    

hello yuz,
.
totally agree with you bro.
.
Beatles memang banyak apply minor song dalam lagu2 dia, like Yesterday. and John Lennon lepas split ngan beatles pun continue dgn Minor song macam Oh My Love.
.
Elvis, yg banyak lagu hit dia yg rancak, and catchy, and nak buat org berjoget, adalah dalam Major. tapi semua lagu mellow dia dalam Minor.
.
Tapi sekarang ni komposer2 baru seperti dalam AF final hari tu dah pandai apply lagu2 Major dan Minor and boleh jadik sedap gila lak tu. My favourites are lagu Stacy n Nubhan. Lagu Stacy tu macam Pentatonic Major pun ada dengar. nanti nak kaji..
.
Anyway.. welcome to my blog yuz..

WinGs said,

6-6-2008 in 04:17:20 at 60.53.204.117    

minor…kalo denga btol2 bunyik die ade jiwang2 laa…lagu malay banyk gune minor tu psl band malay ni takde kemajuan lngsung…nak dduk tang tu je..mane tak org kita suke denga lagu org luar..diorang slalu buat pembahruan dlm album baru diorang..apsal gita pro tu boleh main dlm 15 hari je..??kalo tmt tmpoh nak buat cemane ??aku downlod baru tpi takleh main gak..cmne nak buat..??

Epong said,

6-6-2008 in 04:26:42 at 60.48.149.162    

WinGs,
.
yg bunyik jiwang tu disebabkan oleh chord prograssion, bukan scale. artis luar e.g. indonesia still main minor songs but different progressions..
.
Metallica main minor songs gak, tapi dapat bunyik heavy. Cromok pun main minor songs gak, lagi heavy.. Ozielzinho main minor song gak, tapi bunyik classical..
.
GP5 trial memang ade limit.. ko leh download full version kat rapidshare, tapi die splitkan.. ko googlekan aje.. mesti jumpa..

WinGs said,

6-9-2008 in 02:51:57 at 60.53.204.73    

oo..tu semue sbab kod progression la..scale sebenarnye ade brape byk..??scale mane yg paling bes skali kalo main..??
camne aku nak downlod kat rapidshare..??cube ko terangkan satu2..google kat mane..??

Epong said,

6-9-2008 in 03:24:34 at 60.48.149.162    

typical scale ade dua je. Minor ngan Major. Pattern sama. contoh Pattern ‘E Minor Scale’ ngan ‘G Major Scale’ adalah sama.
.
senang cite, kalu guna scale tu utk main lagu, kalu chord yg pertama tu G, scale tu jadi G Major. Kalau start ngan E Minor, scale tu jadi E Minor scale. Chord yang mula2 main dalam lagu adalah reference atau petunjuk, juga dikenali sebagai ROOT NOTE.
.
(1) gi kat google search – type Guitar Pro 5 Rapidshare
.
(2) try la satu2 mana yang ade link kat rapidshare.
.
(3)otherwise download pakai torrent atau p2p download.

Epong said,

6-9-2008 in 03:27:29 at 60.48.149.162    

Untuk menjawab scale mana yang paling best main, aku takleh nak jawab sebab soalan ni subjektif kepada telinga pendengar dan pemuzik.
.
Tapi kalau melihatkan trend, Scale dan Progression Minor lebih senang untuk menarik minat pendengar.
.
Tapi kalau composer tu betul2 power, lagu notasi Major pun boleh dapat nombor satu dalam Carta Era. contoh lagu Nubhan – Ada Untukmu ciptaan Zeti Akmar adalah lagu di dalam notasi Major.

WinGs said,

6-9-2008 in 03:44:43 at 60.53.204.73    

komposer yg hebat dapat membuat lagu yg sedap drp major scale..tpi slalu aku denga lagu omputih byk buat major sdap2 pulak tu..mmg gasak aa diorang..abih kalo lagu may-sketsa sebuah cinte die main mule2 dalam d major..kirenye muzik tu dlm major la..??gitu ke..

Epong said,

6-9-2008 in 03:59:55 at 60.48.149.162    

yep.. kalau chord mula2 D Major.. lagu tu dalam D Major..

Speak Your Mind

 Username (*so i know)

 Email Address (*will not be published)

 Website (*just curious)

Please Note: Moderation maybe active so there is no need to resubmit your comment. just sit back and enjoy